Teetseremoonia: iidne rituaal tänapäeva maailmas

Teetseremoonia on traditsiooniline ja müstiline rituaal, mis on pärit Hiinast ja Jaapanist ning pakub võimalust nautida teed, hetke ja kohalolu. See on kogemus, mis aitab meil puhastada meelt ja keha, tajuda ärksameelsust ning saada selgust ja inspiratsiooni. Müstiline teetraditsioon pakub võimaluse eemalduda välismaailma muredest ja lubada teel kanda meid sügavusse enda sees. 

Teetseremoonia toimub sageli vaikuses, et keskenduda täielikult teele ja selle maitsele, lõhnale ja aroomile. Tee joomine on tseremoonia peamine fookus, kuid see on ka vaimne kogemus, kus saame ühenduda end looduse ja universumi rütmidega. Teetseremoonial kasutatakse spetsiaalseid teetasse, teekannusid ja -tööriistu ning tehakse teed kindla protseduuri järgi. Teetseremoonial osalejad võivad istuda maapinnal või madalatel toolidel, mis aitab neil lõõgastuda ja keskenduda. Lisaks teele võib teetseremoonial pakkuda ka kerget suupistet või magusat.

Teetseremoonia - kirgastunud, müstiline vaikushetk

Teerituaal on sündmus, kus Sa koged midagi lihtsat, minimalistlikku, aga samas ka tummist. Enamasti toimub teetseremoonia vaikuses. Hiinlased ise joovad tihti teed elust ja päevasündmustest vestes, kuid tseremoniaalselt on taotlus kogeda teed ja toimuvat kõikide meeltega selles hetkes ja keskenduda aistingute ergastumisele. Keskendudes süvitsi teele ja lased meelel rahuneda ja kõigest vabaneda, mis sel hetkel sinu tähelepanu enam ei vaja. Tee lõhn ja maitse ning ümbritsev vaikus loovad turvalise ja harmoonilise keskkonna, millesse lõdvestuda.

Miks on teetseremooniad olulised?

Teetseremoonia on oluline traditsioon, mis kannab endas sügavaid tähendusi ja sümbolismi. See sümboliseerib rahu, harmooniat ja õnne ning on võimas vahend sõprussidemete loomiseks ja süvendamiseks. Teetseremoonia on ka võimalus pühendada aega iseendale, tõmmata ennast tagasi igapäevaelu saginast ning sukelduda sügavamale endasse.

See on kokemus hingele, milles austatakse traditsiooni ning mida viiakse läbi kindlate reeglite järgi, milles on oluline roll graatsial ja ilul teemeistri liigutustes kui ka tee serveerimisega seonduval esteetikal.

Pu-Erh tee - tee nagu hästi laagerdunud brändi

Pu-Erh on üks müstilisemaid teesid maailmas. See must tee on eksootiline oma lõhna, maitse, toime/mõju ja ka laagerdamise potentsiaali pärast. Ta on eriline lisaks selle poolest, et teda võib leida tihti vormidesse pressituna.

Pu-Erh tee tuleb ajalooliselt Yunnani provintsist Hiinas, mida ühtlasi, peetakse teeloo hälliks. Pu-Erhi müüdi Puerhi linnas, mis oli tähtis kaubakeskus. Linna nime järgi saigi tee oma nimetuse. See antiikne tee sort on seal kasvanud juba enam kui 2 000 aastat. Seal võib kuni tänase päevani leida mitme tuhande aasta vanuseid metsikult kasvavaid teepuid, hulgaliselt põlisrahvaid, ehedaid lugusid ning tõelist maatarkust. Pu-Erh avaldab oma iseloomu kiht-kihi haaval; erinevalt enamikest rohelistest ja mustadest teedest muutub tema aroom ajas paremaks.

Tänapäeval kiirendatakse laagerdumist kiirfermentatsiooni tehnikaga ja nii jaguneb see tee kahte liiki: kiirfermenteeritud shu pu-erh (küps ja must) ning aeglaselt fermenteeritud sheng (toores ja roheline). Mõlemad kategooriad võivad olla nii vanad ja laagerdunud kui ka noored.

Pu-Erh on “elav” tee, milles toimuvad aeglased fermentatsiooniprotsessid kestavad kogu Pu-Erh tee säilitamise ajal. Need protsessid toimuvad tänu spetsiaalsetele bakteritele, mis sarnanevad jogurti valmistamisel kasutatavate bakteritega. Kuid neid ei lisata teelehtedesse kunstlikult, vaid need on teelehtedes loomulikul kujul olemas. Just tänu nende bakterite tegevusele toimub õige säilitamise korral Pu-Erh tee “järelküpsemine”, see fermenteerub, parandades oma maitset ja aroomi. Arvatakse, et õige säilitamise korral toimub sheng pu-erhi täieliku fermentatsiooni protsess 15-30 aasta jooksul. Selle aja jooksul muutub lehe värvus hele- või tume rohelisest pruuniks või päris mustaks.

Kõige hinnalisemad on vanad Pu-Erhid, mis on laagerdunud 10, 15 ja rohkem aastat. Aastatega saab Pu-Erh tee üha tugevama, hõrgu ning kordumatu maitse ja aroomi.

Shu Pu-erh hommikukohvi ja energiajookide tervislik asendaja

Arvatakse, et Shu Pu-Erh teedel on tugev toniseeriv ja värskendav toime ning ta aitab langetada kaalu.

Shu puerh teel on magusavõitu magus maitse ja iseloomulik maaaroom, mõnikord puu, pähklite, karamelli, siirupi jms nootidega. Värskel puerhil võib maalõhn olla küllaltki tugev, kuid mõne aasta jooksul see kaob. Sellisel moel laagerdumine harmoniseerib ja mahendab samuti ka shu puerhi, kuigi protsessi mõju sellele teele ei ole nii suur nagu sheng puerhile.

Pu-erh puhul ei tohiks kunagi hallitanud maitset tunda ning üldiselt maitsevad sher puerh’id rohkem kevadise mee ja metsalille järele, samas kui shu pu-erh’d maitse sarnaneb rohkem küpsenud puuviljade ja ürtidega. Loomulikult on need vaid üldised juhised; iga pu-erh on  paljude üllatustega omaette maailm.

Puerh tee kasulikud omadused: nooruse, ilu ja tervise tee

Vanas Hiinas kasutati ja hinnati Pu-Erh teesid just nende tervendavate omaduste tõttu. Tavaliselt joodi Pu-Erh teed söömise ajal või pärast söömist (eriti rasvase toidu korral), kuna sellel teel on võime alandada kolesteroolitaset, kõrvaldada seedimatust või kõhulahtisust. Pu-Erh tee osutab organismile tugevat seedetegevust mõjutavat ja seda tugevdavat toimet, suurendades märgatavalt süljeeritust. See tee soodustab kõhnumist.

 

Pu-Erh tee pideva tarvitamise tulemusena normaliseerub kehakaal, kaob kõhukinnisus, paraneb naha seisund, toimub organismi “noorenemine”. Pu-Erh tee mõjub soojendavalt ja rahustavalt, see sisaldab vähe kofeiini ning seepärast võib seda juua õhtul.

Teerituaal